Danıştay’a Rağmen Yine Kazandık!
AHESEN, Danıştay kararlarına rağmen İstanbul Tuzla’daki üyesinin sendikal iş bırakma kaynaklı ücret kesintisinin iadesi davasını kazandı.
30 Aralık 2022

Haberler
30 Aralık 2022
2 dk okuma
Paylaş:
Denizli ilimizde daha önceki iş bırakma eylemlerinden dolayı resen maaş kesintisi yoluna gidilmiş olup Sendikamızca 38 üyemize maaş kesintisi işleminin iptali için dava açılmıştır. Maaş kesintisi…
Denizli ilimizde daha önceki iş bırakma eylemlerinden dolayı resen maaş kesintisi yoluna gidilmiş olup Sendikamızca 38 üyemize maaş kesintisi işleminin iptali için dava açılmıştır.
Maaş kesintisi nedeni ile İzmir’den açtığımız davalar kazanılmış olup üyelerimize iadeleri yapılmıştır. Yine İstanbul’da İdarenin üyelerimize açtığı 30 un üzerinde dava lehimize sonuçlanmıştır.
İstanbuldaki davalar resen kesinti işlemi yapılmaksızın Müdürlük tarafından Asliye Hukuk Mahkemesinde kamu zararı tahsili talebiyle açılmış davalar olup işbu davalar tarafımızca kazanılmıştır.
Hem İzmir hem İstanbul davaları halihazırda açtığımız davalara emsal oluşturması açısından dosyalara bildirilmiş ve her dosya için bu dosyaların durumu için mahkeme ile görüşülmüştür. Kazandığımız her dava anında Denizli davalarına örnek olarak gönderilmekte olup mahkeme ile yaptığımız görüşmeler neticesinde 2023 Ocak ayından sonra dosyaların incelemeye alınacağı öğrenilmiştir.
Mevcut davaların dışında sonraki iş bırakma eylemlerine yönelik idare resen kesinti yapmanın hatalı olduğunu düşünerek üyelerimize rızaen ödeme talebinde bulunmuş aksi halde dava açılacağını bildirmiştir. Bu talep daha önce de açıkladığımız gibi hukuka aykırıdır. Ödeme yapılmadığı halde İdare İcra müdürlüğünden ödeme emri isimli icra yazısı tebliğ edecektir. Bu yazıya 7 gün içerisinde itiraz edilmesi gerekecektir. İtiraz üzerine ya da icra takibi olmaksızın doğrudan idare Asiye Hukuk Mahkemesinde dava açabilir. Dava açıldığında veya icra takibi başlatıldığında durumun hukuk komisyonumuza iletilmesi halinde yasal takibi yapılabilecektir.
Uluslar arası Çalışma Örgütü’nün 09.07.1948 tarihli Büyük Genel Konferansında kabul edilen 87. nolu Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin 3. maddesinin 2. fıkra düzenlenmesine göre; ‘ Kamu makamları bu hakkı sınırlayacak veya bu hakkın yasaya uygun şekilde kullanılmasına engel olacak nitelikte her türlü müdahaleden sakınmalıdır.’
8.maddenin 2. fıkra düzenlemesine göre de; ‘ Yasalar, bu sözleşme ile öngörülen güvencelere zarar verecek şekilde uygulanamaz’ Müvekkilin maaşından kesinti yapılması ya da ödenilen maaşın istenilmesi sendikal hakkın kullanılmasını engellemektedir. Gerekçeleri ile ödeme yapılmaması ve idarenin dava açmasını beklemeyi ve anayasal haklarımızı kullanmak adına hukuki mücadelemize devam edeceğimizi bildiririz.
Av. H. Gülümser Uğurlu

AHESEN, Danıştay kararlarına rağmen İstanbul Tuzla’daki üyesinin sendikal iş bırakma kaynaklı ücret kesintisinin iadesi davasını kazandı.
İŞ BIRAKMA SONRASI SÜREÇTE İZLENECEK ALGORİTMA1- İlk olarak gerek soruşturma gerek Grup düşümü veya başka bir hususta ifade istenildiğinde sitemizde bilgi (ifade) dilekçemiz verilecek ve idarenin buna cevaben yapacağı bir işlem beklenecek2- Disiplin soruşturması açılırsa disiplin savunma yazısı verilecek3- Esnek mesai ya da Grup düşümünün yapıldığı yönünde yazı gelmesi hainde Grup düşümüne itiraz yazısı verilecek ve cevap gelince ya da 30 gün geçmesine rağmen cevap gelmezse durum derhal Hukuk Komisyonuna bildirilecek ve Grup düşümünün iptali için dava açılacak.4- Grup düşümü yapılan üyelerimiz 15 gün bekledikten sonra bu süreçten ayrı olarak herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına yeniden gruplandırma başvurusu yapabilirler5- Grup düşümü için itiraz eden üyelerimizin, Grup düşümü öncesi mesailerini devam ettirmeleri lehimizedir. Grup düşümünü kabul etmediğimiz için aynı şekilde devam edilmelidir.6- Maaş bordrolarında kesinti olan üyelerimiz kesinti miktarını hesaplayıp “Ücret Kesintisi İtiraz Dilekçesi” verebilirler. Bu dilekçelerin verilmesinden itibaren 30 gün sonra bordroların mutlaka Hukuk Komisyonuna gönderilmesi gerekmektedir.7- Maaşında düşüklük olduğunu düşünen üyelerimiz “Maaşın Yeniden Hesaplanması Talep Yazısı”nı mutemetliklere verebilirler. Bunu takiben 30 gün içinde gelmesi beklenen yanıtı Hukuk Başvuru modülünden cevabı iletebilir ya da Hukuk Komisyonumuzla iletişime geçebilirler.8 – Bordrosunda çalışılan gün sayısı eylem nedeniyle eksik görünenler Ücret Kesintisi İtiraz Yazısını; Bordrosuna ulaşamayan arkadaşlar “Maaşın Yeniden Hesaplanması Talep Yazısı”nı mutemetliklere vermelidir.Disiplin işlemleri, Grup Düşümü ve Ücret Kesintisi için gerekli tüm yazı ve dilekçe örneklerini aşağıdan indirebilirsiniz.Grup Düşümü İtiraz YazısıGrup Düşümü İçin İfade Yazısı Örneği5-6-7 Kasım İş Bırakma İfade Örneği2-6 Aralık İş Bırakma İfade ÖrneğiMaasın Yeniden Hesaplaması Talep Yazısı
AHESEN, 6-10 Ocak 2025 tarihlerinde iş bırakma kararı aldı.
AHESEN, iş bırakma eylemlerine yönelik grup düşürme işlemleri için ifade ve itiraz yazısı örneklerini web sitesinde paylaştı.

